Balatonfőkajár Község Önkormányzata

Választás 2022

A választásokon való részvételének helye és módja elsősorban attól függ, hogy rendelkezik-e magyarországi lakcímmel. A választásokon elsődlegesen a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat. Az egyes választástípusokhoz kapcsolódóan azonban különböző lehetőségei vannak, ha máshol (másik szavazókörben) kíván szavazni, illetve amennyiben fogyatékossággal él vagy mozgásában korlátozott. Alább ezekről a lehetőségekről tájékozódhat.

Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkező választópolgárként az alábbi névjegyzéki kérelmek benyújtására van lehetősége.

Kitűzött választásokhoz benyújtható kérelmek

(Ilyen kérelmet csak akkor tud benyújtani, ha van kitűzött választás, amelyen használható. A kérelem csak egy választásra – ha egy napon több választást is tartanak, akkor az aznap megtartott választásokra – szól.)

Mozgóurna igénylése

(tájékoztató megtekintése a benyújtás szabályairól) 

 •  Mozgóurna igénylése az országgyűlési egyéni képviselő választására – a választást megelőző 66. naptól lehet benyújtani A kérelem benyújtására 2022. január 27-től van lehetőség.
 • Mozgóurna igénylése az időközi helyi és nemzetiségi önkormányzati választásokra – a választást megelőző 66. naptól lehet benyújtani Jelenleg nincs kitűzve időközi helyi és nemzetiségi önkormányzati választás.
 • Mozgóurna igénylése a helyi népszavazásokra – a népszavazást megelőző 66. naptól lehet benyújtani Jelenleg nincs kitűzve helyi népszavazás.

Átjelentkezés belföldön

(tájékoztató megtekintése a benyújtás szabályairól)

 • Átjelentkezés választókerületen belül az országgyűlési egyéni képviselő választásán – a választást megelőző 66. naptól lehet benyújtani A kérelem benyújtására 2022. január 27-től van lehetőség.
 • Átjelentkezés választókerületen belül az időközi helyi önkormányzati választásokon – a választást megelőző 66. naptól lehet benyújtani Jelenleg nincs kitűzve időközi helyi önkormányzati választás.

Szavazás külföldön

(tájékoztató megtekintése a benyújtás szabályairól)

 • Külképviseleti névjegyzékbe vétel – a választást megelőző 66. naptól lehet benyújtani. A kérelem benyújtására 2022. január 27-től van lehetőség.

Felhívjuk a választópolgárok figyelmét, hogy a koronavírus-világjárványra tekintettel a helyi járványügyi előírások a külképviseleti szavazás megtartását befolyásolhatják, vagy akár el is lehetetleníthetik.

Folyamatosan (választástól függetlenül) benyújtható kérelmek

 

(Ilyen kérelmet  választások közötti időszakban is be lehet nyújtani. A kérelem a benyújtását
követően megtartott valamennyi választásra szól, amíg vissza nem vonja azt.)

Tájékoztatás az elektronikus ügyintézésről

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (a továbbiakban: e-ügyintézési tv.) az elektronikus ügyintézést biztosító szerv és az ügyfél elektronikus kapcsolatának általános szabályait, továbbá az elektronikus ügyintézést biztosító rendelkezéseit tartalmazza.

A Nemzeti Választási Iroda (a továbbiakban: NVI) az E-ügyintézési törvény 1. § 17. a) pontja értelmében kötelezett az elektronikus ügyintézést biztosítani ügyfelei részére.

Az NVI az elektronikus űrlapokat biztonságos kézbesítési szolgáltatás igénybevételével fogadja a Hivatali Kapun, amely biztosítja az elektronikus űrlapok sértetlenségét és befogadásuk tényének és időpontjának egyértelmű igazolását.

Az NVI az elektronikus ügyintézést a kerelem.valasztas.hu weboldalon elérhető Választási Ügysegéd szolgáltatás, az e-papír-szolgáltatás és a személyre szabott ügyintézési felület (SZÜF) elérhetővé tételével biztosítja az alábbiak szerint:

VÁLASZTÁSI ÜGYSEGÉD (kerelem.valasztas.hu)

Az NVI a Választási Ügysegéd szolgáltatás keretében a Ve. rendelkezéseinek megfelelően mind az ügyfélkapu-regisztrációval rendelkező, mind az azzal nem rendelkező állampolgároknak teljes körű elektronikus ügyintézési lehetőséget biztosít a választásokhoz kapcsolódó kérelmek benyújtására. A szolgáltatás a magyarországi lakcímmel rendelkező, illetve a magyarországi lakcímmel nem rendelkező (külhoni) választópolgárok számára egyaránt elérhető.

A kerelem.valasztas.hu weboldalon jelenleg választható ügytípusok:

 1. Magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár által benyújtható kérelmek
 • Kitűzött választásokhoz kapcsolódóan benyújtható kérelmek:
 • Mozgóurna igénylése az időközi választásokra
 • Mozgóurna igénylése a helyi népszavazásokra
 • Külképviseleti névjegyzékbe vétel
 • Folyamatosan benyújtható kérelmek:
 • Nemzetiségi névjegyzékbe vétel
 • Személyes adatok kiadásának tiltása
 • Segítség a fogyatékossággal élők szavazásához
 • Más EU-tagállam polgárainak regisztrációja az Európai Parlament tagjainak választására